Ovo su odgovori na neka uobičajena pitanja o problemima na koje možete da naiđete kada brišete datoteke i fascikle.

Prikaži sve

Šta može da onemogući brisanje datoteke ili fascikle?

Ukoliko nemate odgovarajuća prava (ili dozvole) za datoteku ili fasciklu, nećete moći da je izbrišete. Ako niste kreirali datoteku, možda nećete moći da je izbrišete čak i ako je uskladištena u javnoj fascikli. Ukoliko je to slučaj, potrebno je da pitate vlasnika datoteke da je izbrišete. Da biste saznali više o dozvolama, pogledajte članak Šta su dozvole?

Takođe, ne možete da izbrišete datoteku (ili fasciklu koja je sadrži) ako je datoteka trenutno otvorena u nekom programu. Uverite se da datoteka nije otvorena ni u jednom programu, a zatim pokušajte ponovo da izbrišete datoteku ili fasciklu.

Šta znači kada, ukoliko pokušam da izbrišem datoteku, vidim grešku da se datoteka koristi?

To znači da datoteku koristi neki program. Da biste izbrisali datoteku, potrebno je da pronađete program u kome je datoteka otvorena i da zatvorite datoteku i program. Ako zatvorite program, a datoteku i dalje nije moguće izbrisati, ponovo pokrenite računar. U upravljaču zadacima možete videti sve programe koji su trenutno pokrenuti na računaru. Da biste saznali više o upravljaču zadacima, pogledajte članak Otvaranje upravljača zadacima.

Napomena

  • Ukoliko niste jedina osoba koja je prijavljena na računar, možda druga osoba koristi datoteku.

Ponekad nakon što izbrišem sve datoteke u fascikli, fascikla i dalje ostaje. Kako da izbrišem fasciklu?

Zatvorite sve otvorene programe, a zatim pokušajte da izbrišete fasciklu. Ukoliko to ne funkcioniše, ponovo pokrenite računar i pokušajte ponovo da izbrišete fasciklu. Najverovatnije fascikla nije izbrisana zato što je drugi program koristio datoteku koja se nalazila u fascikli.