Zašto mreža?

Načini na koje računarska mreža može da vam olakša život

Napisala Glorija Bojer

Da li ste se ikada pitali šta znači sva ta zbrka o kućnim mrežama? Jednostavno rečeno, mreža povezuje dva ili više računara i dozvoljava im da „razgovaraju“. Ovakva veza omogućava sve:

  • Deljenje datoteka. Datotekama možete pristupiti na drugim računarima na mreži. Ovo može biti vrlo korisno, na primer kada plaćate račune sa laptop računara u dnevnoj sobi, a potrebna vam je datoteka koja se nalazi na računaru u kućnoj kancelariji. Toj datoteci možete pristupiti pomoću mreže bez potrebe da se fizički nalazite pored tog računara. I imate kontrolu: pomoću mreže možete da delite šta god želite i zadržite privatnost svega što želite da ostane privatno.

  • Protok medija. Protok medija se odnosi na proces slanja digitalnih medija – na primer fotografija, muzike ili video zapisa – putem mreže na uređaj koji može da reprodukuje medije. Na primer, možete prikazati fotografije ili filmove na nekim modernim televizorima ili reprodukovati muziku na kompatibilnim stereo prijemnicima koji su povezani sa mrežom.

  • Deljenje Internet veze. Možete deliti Internet vezu širokog propusnog opsega, što znači da ne morate da kupite poseban Internet nalog za svaki računar.

  • Igranje igara na mreži. Računarske igre možete igrati sa drugim osobama na Internetu i čak povezati konzole za igre (na primer Microsoft Xbox, Nintendo Wii i Sony PlayStation) sa mrežom.

  • Deljenje štampača. Umesto da za svaki računar kupujete štampač koji ćete povezati sa njim, možete koristiti jedan štampač i povezati ga sa mrežom. Na taj način ga svaka osoba na mreži može koristiti.

Koristite bežičnu vezu i budite oslobođeni od radnog stola

Mreže mogu biti žične – što znači da su računari povezani pomoću kablova – ili bežične, što znači da se veze ostvaruju pomoću radio talasa, kroz vazduh.

Uz bežičnu mrežu, ne morate da budete vezani za sto da biste da biste se bavili zadacima na računaru. I nema potrebe da uložite previše truda da biste koristili Internet zato što se on nalazi na svakom mestu u vašem domu. Ako imate bežičnu mrežu, slobodni ste da se krećete po sobi – hoću reći, kući – sa laptop računarom. Laptop računar čak možete izneti i napolje i čitati e-poruke u hladu starog jabukovog drveta. Šta tu može da vam se ne dopada?

Ilustracija bežične mreže sa deljenom Internet vezom
Bežična mreža sa deljenom Internet vezom

Uz bežično umrežavanje, računare možete postaviti na bilo koje mesto u svom domu bez potrebe da razvlačite kablove do tih lokacija. Instaliranje kablova u zidovima je skupo, a kablovi su neugledni i predstavljaju opasnost ako ostanu da leže na podu dok ste na putu, tako da njihovo odsustvo iz doma predstavlja prednost!

Cena slobode i mobilnosti bežične mreže je mala: žična mreža je malo brža. Ali, većina ljudi je zadovoljna brzinom bežične mreže. (Ako želite da igrate veoma komplikovane igre na mreži, možda će vam više odgovarati brzina žične mreže.)

Ako kupite bežični ruter („prevodilac“ pomoću kojeg svi računari srećno razgovaraju među sobom – i sa Internetom), računari i dalje mogu imati žičnu vezu sa njim, ali ćete imati opciju prelaska na bežično umrežavanje u nekom trenutku u budućnosti. Čak i ako sada nemate laptop računar, pa samim tim ni stvarnu potrebu za bežičnom mrežom, uvek postoji mogućnost da ćete ga imati u nekom trenutku. Najbolje što možete da uradite je da se pripremite za slobodu prelaska na bežično umrežavanje.

Šta mi je potrebno za podešavanje bežične mreže?

Windows 7 čini dodavanje bežične mreže vašem domu lakšim nego ikada. Potrebno vam je sledeće:

Prepustite se i iskusite šta bežična mreža može da učini za vas.

Osnovni podaci o autoru

Slika kolumniste Glorije Bojer

Glorija Bojer je pisac u Windows timu u korporaciji Microsoft. Ranije je bila administrator mreže, a sada piše o Windows umrežavanju. Ona se bavi i poezijom, umetnošću, plesom, žongliranjem, baštovanstvom, voli mačke i nije mnogo visoka.Imate komentar za ovog kolumnistu? Unesite svoje komentare pomoću alatke ispod. (Videćete polje za komentar kada kliknete na neko od dugmadi ispod.) Imajte na umu da, iako kolumnista čita vaše komentare, nije moguće uvek odgovoriti zbog velike količine materijala.