Obavite više uz Office 2010 i Windows 7

Rad od kuće se ne razlikuje mnogo od rada u kancelariji, samo oko vas ima manje ljudi. I na jednom i na drugom mestu, posedovanje pravih alatki vam omogućava da budete korak ispred drugih. Stoga nije nimalo čudno što sam jako zadovoljna operativnim sistemom Windows 7 i sistemom Office 2010. Nije da pišu umesto mene, ali mi pomažu oko svega drugog. Hoćete da vidite kako? Hajde da vidimo!

Brz pristup programima sistema Office 2010

Traka zadataka u OS Windows 7 na kojoj se vidi lista za prelazak za Microsoft Excel

Što se mene tiče, Word je najvažniji. Zakačila sam ikonu programa Word na traku zadataka u operativnom sistemu Windows 7 kako bih uvek mogla lako da mu pristupam. Međutim, stvarno je fenomenalno to što ne moram da listam fascikle sa datotekama da bih pronašla najnovije dokumente na kojima radim. Umesto toga, mogu da kliknem desnim tasterom miša na ikonu programa Word na traci zadataka i vidim poslednjih deset Word dokumenata koje sam otvarala. Ove liste za prelazak mi omogućavaju da otvorim bilo koji nedavni dokument u samo dva klika: klik desnim tasterom miša na ikonu, a zatim klik na dokument. Videćete da postoje liste za prelazak za sve Office programe, kao i za druge stavke koje redovno otvarate, kao što su veb-lokacije, pesme i fotografije.

Kreiranje priloga e-poruke iz lista za prelazak

Kreiranje priloga e-poruke iz liste za prelazak

Liste za prelazak olakšavaju i slanje dokumenata e-poštom. Umesto da tražim odgovarajuću datoteku koju ću da priložim u poruku u programu Outlook, samo napišem poruku, a zatim kliknem desnim tasterom miša na Word ikonu da bi se prikazala lista za prelazak. Odatle mogu da prevučem dokument u poruku. To je to!

Bolje upravljanje vremenom u programu Outlook

Dodavanje dokumenta u Outlook kalendar

Kao mnogi pisci, i ja prilično često odlažem neodložne poslove. Naravno, u programu Outlook mogu da napravim raspored za rad. Ali, od sada mogu da idem korak dalje tako što ću prevući dokument u svoj kalendar. Na taj način neću dobiti samo podsetnik o tome da sam planirala da nešto radim, jer je i dokument na kome treba da radim tu. Nema više izgovora!

Magija sličica koja štedi vreme

Sličice Word dokumenata

Obično u svakom trenutku imam nekoliko otvorenih dokumenata, što me je ranije zbunjivalo kad god treba da pređem sa jednog na drugi i proverim neku informaciju ili iskopiram nešto. Sličice su zaista unapredile moj način rada. Sada samo postavim pokazivač miša na ikonu programa Word na traci zadataka da bih videla sličice svih otvorenih dokumenata. Da bih videla neki od njih u punoj veličini, samo postavim pokazivač miša na sličicu dokumenta koji želim da vidim, sve ostalo izbledi, a ja dobijam jasan prikaz.

Uporedni prikaz prozora pomoću funkcije „Kačenje“

Uporedni prikaz dva prozora pomoću funkcije „Kačenje“

Da li ste se nekada iznervirali zbog toga što vam je potrebno mnogo vremena da precizno promenite veličinu prozora tako da možete da ih prikažete jedan pored drugog? Funkcija „Kačenje“ će se automatski pobrinuti za to umesto vas. Samo prevucite jedan prozor u jedan ugao ekrana, a drugi prozor u suprotan ugao ekrana. Takođe možete da koristite prečicu: kada je dokument otvoren, pritisnite taster sa Windows logotipom, a zatim pritisnite taster sa strelicom nadesno, odnosno onaj sa strelicom nalevo da biste zakačili dokument sa jedne strane. Otvorite drugi dokument i ponovite postupak. Što se mene tiče, to je najbolja moguća opcija.

Više vremena za rad, a manje za podešavanja

Mrežne veze u operativnom sistemu Windows 7

Da bih obavila posao, ponekad moram da se prijavim u mrežu svog klijenta, ili da radim na njegovoj lokaciji. Windows 7 mi olakšava upravljanje detaljima, tako da ne moram da gubim vreme menjajući postavke u zavisnosti od toga gde se nalazim. Na primer, funkcija Connect Now me vodi kroz proces konfigurisanja nove veze. Obavite to jednom i više ne razmišljate o tome. Bićete automatski povezani ako neka bežična mreža bude otkrivena. Isto tako, više ne razmišljam o tome da li ću odštampati dokument na pogrešnom štampaču, pošto funkcija štampanja usklađenog sa lokacijom pamti koji štampač koristim u svojoj radnoj sobi, a koji kod pojedinačnih klijenata. Tako me Windows automatski povezuje sa štampačem koji mi je potreban kad god promenim mesto za rad. Najbolje od svega je to što lako mogu da proverim u kojoj sam mreži – dovoljan je jedan klik na ikonu veze na traci zadataka.

Pojednostavljeno održavanje prezentacija

Windows centar za mobilnost

Kao pisac ne provodim mnogo vremena pred publikom. Međutim, u retkim prilikama kada moram da održim neku prezentaciju, konfigurisanje je veoma brzo tako da i trema brže nestaje. Pre svega, prelazak u stanje spavanja i nastavak rada su veoma brzi. Otvorim laptop, kliknem i to je to – otvara se ono što mi je potrebno. Čak su i moje veze automatski podešene. Kada završim, samo sklopim laptop. To je to.

Još jedan način kako Windows 7 doprinosi održavanju prezentacija bez suvišnog stresa leži u tome što ne moram da se petljam sa različitim postavkama. Windows centar za mobilnost se stara o tome da moj računar ne pređe u stanje spavanja i ne prikazuje obaveštenja dok traje govor. Čim ga otvorite, videćete sve postavke koje možda treba da promenite dok ste u pokretu. Najpre, na pločici Postavke prezentacije* kliknem na dugme Uključi. Nakon toga priključim projektor, a na pločici Spoljni ekran kliknem na vezu Poveži ekran da bih promenila postavke za prikaz. To je to! Povezala sam projektor.

*Da biste mogli da menjate postavke prezentacije, potrebno vam je izdanje Windows 7 Professional ili Windows 7 Ultimate.

Emitovanje prezentacija na vebu

Emitovanje PowerPoint prezentacije na internetu

Kad već govorimo o prezentacijama, funkcija „Emitovanje projekcije slajdova“ vam omogućava da ih emitujete preko veba. Recimo da treba da održite prezentaciju u programu PowerPoint 2010, ali vaša publika nije u istoj prostoriji. Treba da uradite sledeće: na kartici Projekcija slajdova, u grupi Pokretanje projekcije slajdova kliknite na dugme Emituj projekciju slajdova. Tako ćete kreirati vezu koju možete da pošaljete publici e-poštom ili u trenutnoj poruci. Čim budete spremni, uputite poziv publici ili konfigurišite konferencijski poziv. Osobe u publici mogu da kliknu na vezu i imaće utisak da su svi lično prisutni.

Rezervne kopije koje ne usporavaju rad

Konfigurisanje pravljenja rezervne kopije u operativnom sistemu Windows 7

Pravljenje rezervne kopije i vraćanje u prethodno stanje u operativnom sistemu Windows 7 omogućava jednostavno pravljenje rezervnih kopija pošto možete da ga konfigurišete i da više ne razmišljate o tome. Moj računar je konfigurisan tako da napravi rezervnu kopiju na spoljnom čvrstom disku jednom nedeljno. Pored toga, kad radim kod nekog svog klijenta, mogu da napravim rezervne kopije određenih datoteka na njegovoj mrežnoj lokaciji. Tako svako ima svoju rezervnu kopiju i nema nikakvog nagađanja.

Kad je reč o rezervnim kopijama, postoji sjajan način za pravljenje rezervnih kopija Office dokumenata. On mi pomaže da izbegnem katastrofu u situacijama kada toliko brzo radim na nečemu da zaboravim da sačuvam dokument pošto unesem promene, ili unesem previše promena i želim da se vratim na neku stariju radnu verziju. Zahvaljujući funkcijama „Automatsko spasavanje“ i „Automatsko čuvanje“ možete da odredite koliko često će računar obavljati automatsko čuvanje dokumenta, pristupite prethodnim verzijama datoteke, a ponekad i da oporavite dokument koji uopšte nije ni bio sačuvan! Saznajte više o automatskom čuvanju i spasavanju Office datoteka.

Čuvanje u usluzi Microsoft OneDrive

Uvek je dobro da postoji više rezervnih kopija. Na primer, pre nekoliko godina mi je ukraden laptop, a roman na kome sam radila tri godine je bio na njemu. Kada sam otvorila rezervnu kopiju, datoteka je bila oštećena. Plakala sam danima. Sada koristim OneDrive da bih uskladištila kopije datoteka koje su mi zaista važne.

Ono što je zaista praktično je to da od sada mogu da sačuvam datoteke direktno iz programa Word (ili bilo kog drugog programa sistema Office 2010) u nalog u usluzi OneDrive. Evo postupka: izaberite karticu Datoteka, kliknite na dugme Sačuvaj i pošalji, a zatim izaberite stavku Sačuvaj na vebu. Zatim unesite e-adresu i lozinku koje čine vaš Microsoft nalog. To je ujedno i brz način za deljenje datoteka sa drugim osobama. Ovo je veoma praktično kad radim na baš velikim dokumentima, a neću da zatrpam prijemno poštansko sanduče klijenta. A pošto programi imaju svoje verzije na vebu, mogu da radim na tim dokumentima i sa računara na kojima nije instaliran Office.

Osnovni podaci o autoru

Zia Munši je honorarni pisac i pisac slogana i piše za razne publikacije i kompanije, uključujući Microsoft i MSN. Posebno voli da piše o tehnologiji zato što tako ima izgovor da kupuje najnovije gadžete i softver. Živi u Sijetlu sa suprugom i psom.