Windows Media Center Extender uređaji: najčešća pitanja

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja u vezi sa korišćenjem Windows Media Center Extender uređaja.

Da biste saznali kako da podesite i koristite Extender, pogledajte članke Podešavanje Windows Media Center Extender uređaja i Upotreba Windows Media Center Extender uređaja.

Prikaži sve

Šta su Extender uređaji?

Media Center Extender je samostalni uređaj koji možete da kupite u mnogim prodavnicama elektronske opreme i kod prodavaca na mreži. Ako povežete Extender sa žičnom ili bežičnom kućnom mrežom, možete da usmerite protok medija sa glavnog računara na Extender.

Dijagram kućne mreže sa jednim računarom i tri uređaja tipa Extender
Do pet Extender uređaja može da pristupa muzici, fotografijama i mnogim drugim stavkama sa jednog Media Center računara.

Pomoću Media Center Extender uređaja možete da:

 • Slušate muziku. Pretražujte i reprodukujte muziku uskladištenu na računaru.

 • Gledate fotografije. Reprodukujte dinamičku projekciju slajdova sa omiljenim fotografijama i dodajte muziku u pozadini radi boljeg raspoloženja.

 • Gledate video zapise. Reprodukujte kućne video zapise koje ste snimili digitalnom video (DV) kamerom ili koje ste preuzeli sa Veba.

 • Gledate ili snimate televiziju uživo. Možete da gledate televiziju uživo, automatski snimate omiljene TV emisije i još mnogo toga.

Danas može da se kupi veliki broj različitih Extender uređaja. Neki su jednostavni Extender uređaji, a drugi kombinuju Extender funkcionalnost sa poznatim uređajima (kao što su DVD plejeri). Jedno od popularnih Extender rešenja jeste Xbox 360 koji uključuje ugrađenu Media Center Extender funkcionalnost.

Napomena

 • Ako želite da gledate i snimate televiziju uživo pomoću Extender uređaja, morate da imate TV tjuner povezan sa računarom ili instaliran na računaru. Ako uz računar niste dobili TV tjuner, možda možete da ga dodate. Više informacija potražite u članku Pronađite pomoć za TV tjuner ili se obratite proizvođaču računara.

Već imam Extender uređaj. Hoće li on funkcionisati sa operativnim sistemom Windows 7?

Ako imate Extender koji je funkcionisao sa operativnim sistemom Windows Vista, trebalo bi da funkcioniše i sa operativnim sistemom Windows 7. Na primer, Xbox 360 koji uključuje ugrađenu Media Center Extender funkcionalnost funkcionisaće sa operativnim sistemom Windows 7.

Stariji modeli Extender uređaja koji su razvijeni za upotrebu sa operativnim sistemom Windows XP Media Center Edition 2005 neće funkcionisati sa operativnim sistemom Windows 7. Obavezno pročitajte naznake na kutiji Extender uređaja pre kupovine.

Šta ako Extender neće da se poveže sa računarom u toku instalacije ili posle nje?

Do problema sa vezom može doći u toku podešavanja Extender uređaja ili posle uspešnog podešavanja Extender uređaja. Evo nekih mogućih rešenja za probleme sa vezom sa Extender uređajem:

 • Ako prilikom korišćenja uređaja Xbox 360 kao Extender uređaja imate problema sa vezom, na Microsoft Veb lokaciji pogledajte članak Problemi sa vezom.

 • Pokušajte ponovo da pokrenete računar, Extender i mrežno čvorište, ruter ili komutator.

 • Ako je jedini zaštitni zid pokrenut na računaru Windows zaštitni zid, uverite se da je u postavkama Windows zaštitnog zida potvrđen izbor u polju za potvrdu Media Center Extender uređaji. Da biste saznali kako da promenite postavke Windows zaštitnog zida, pogledajte članak Omogućavanje komunikacije programa kroz Windows zaštitni zid.

 • Ako ne koristite Windows zaštitni zid, već neki drugi zaštitni zid, možda ćete morati ručno da ga konfigurišete postavke zaštitnog zida da bi Extender ispravno radio. Da biste saznali kako da to uradite, pogledajte članak Saveti za rešavanje problema sa podešavanjem Windows Media Center Extender uređaja.

 • Možda će od vas biti traženo korisničko ime i lozinka. Uverite se da znate korisničko ime i lozinku naloga koji ima administratorske privilegije na računaru.

 • Uverite se da su Extender i računar uključeni. Takođe se uverite da se računar ne nalazi u stanju hibernacije ili spavanja.

 • Ako koristite žičnu vezu, uverite se da je Ethernet kabl priključen na Ethernet port na Extender uređaju.

  Pokušajte da povežete Extender direktno sa računarom pomoću običnog Ethernet kabla. Ako se Extender može povezati sa računarom, možda postoji problem sa ruterom, čvorištem ili komutatorom i njihovim postavkama. Ako Extender i računar i dalje ne mogu da se povežu, problem je možda još uvek povezan sa postavkom na ruteru, čvorištu ili komutatoru, ali i sa postavkom zaštitnog zida na računaru. Više informacija o promeni postavki rutera i zaštitnog zida da bi funkcionisali sa Extender uređajem potražite u članku Saveti za rešavanje problema sa podešavanjem Windows Media Center Extender uređaja.

 • Ako je računar pridružen domenu, možda su postavljene neke smernice mrežnog domena koje sprečavaju Extender uređaje da se povežu sa računarom. Ako je računar povezan sa domenom, možete da pokušate da ga uklonite sa domena i ponovite instalaciju Extender uređaja. Za više informacija o domenima pretražite termin „domen“ u Windows pomoći i podršci.

 • Uverite se da su računar i Extender povezani sa istim ruterom. To obezbeđuje da budu povezani sa istom mrežom.

 • Ako je Extender povezan sa mrežom pomoću bežične veze, uverite se da se nalazi u opsegu bežične pristupne tačke ili rutera sa što je moguće manje prepreka između Extender uređaja i pristupne tačke. Više informacija o rešavanju problema sa slabim signalom bežične mreže potražite u članku Zašto je signal moje bežične mreže tako slab?

  Ako bežična mreža koristi bezbednosni ključ, proverite da li imate ispravan bezbednosni ključ za mrežu za tip bezbednosnog metoda bežične mreže koji mreža koristi. Više informacija o različitim bezbednosnim metodima bežične mreže potražite u članku Koji su različiti metodi bezbednosti bežične mreže?

Zašto određeni albumi, video datoteke ili TV programi neće da se reprodukuju na Extender uređaju?

Evo nekih razloga zbog kojih datoteka možda neće da se reprodukuje na Extender uređaju:

 • Extender nema odgovarajući kodek. Aplikacija Media Center u operativnom sistemu Windows 7 kompatibilna je sa većinom tipova zvučnih i video datoteka, ali različiti Extender uređaji imaju različite mogućnosti u pogledu podržanih tipova datoteka. Na primer, ako instalirate kodek da biste mogli da reprodukujete određenu datoteku na Windows 7 računaru, to ne znači da će se datoteka reprodukovati na Extender uređaju.

  U zavisnosti od modela Extender uređaja koji imate, možda postoji dostupna ispravka od proizvođača uređaja koja vam omogućava da reprodukujete neke novije formate datoteka. Više informacija potražite na Veb lokaciji proizvođača.

  Ako koristite Xbox 360 kao Extender, moraćete da izvršite dve radnje da biste reprodukovali neke od novijih formata datoteka (kao što je format datoteke AAC):

  1. Instalirajte najnovije sistemske ispravke za Xbox 360. Da biste saznali kako to da uradite, na Veb lokaciji Xbox.com pogledajte članak Preuzimanje ispravki za Xbox 360 konzolu.

  2. Instalirajte opcionalnu ispravku za medije za Xbox 360. Da biste saznali kako, na Veb lokaciji Xbox.com pogledajte članak Opcionalna ispravka za medije.

  Opšte informacije o podržanim tipovima datoteka u aplikaciji Media Center potražite u člancima Tipovi datoteka koje podržava Windows Media Center i Reprodukcija video zapisa u aplikaciji Windows Media Center: najčešća pitanja.

 • Mediji koje pokušavate da reprodukujete zaštićeni su putem upravljanja digitalnim pravima (DRM). Ako je Extender previše udaljen od računara, reprodukcija medija zaštićenih putem upravljanja digitalnim pravima možda neće uspeti. Do toga dolazi zato što su određeni tipovi upravljanja digitalnim pravima podešeni da blokiraju reprodukciju ako je protok podataka usmeren predaleko od domaćina.

  Extender uređaji će reprodukovati većinu tipova zaštićenog sadržaja. Međutim, neće moći da reprodukuju medije preuzete sa usluge iTunes. Više informacija o upravljanju digitalnim pravima potražite u članku Windows Media Player DRM: najčešća pitanja.

Zašto se obaveštenje „Problem sa mrežom“ često pojavljuje kada koristim Extender?

Ako koristite bežičnu mrežu, proverite da li ima dovoljno propusnog opsega mreže. Propusni opseg žične ili bežične mreže možete testirati pomoću mrežnog tjunera u aplikaciji Media Center.

Ekran „Mrežni tjuner“ u aplikaciji Media Center
Mrežni tjuner za Media Center Extender uređaj

Korišćenje mrežnog tjunera

 1. Uključite Extender.

 2. Na početnom ekranu na Extender uređaju pomerite se do stavke Zadaci i izaberite stavku Podesi mrežu.

 3. Na ekranu Mrežni tjuner sledite uputstva da biste utvrdili da li na kućnoj mreži ima dovoljno dostupnog propusnog opsega za pokretanje Extender uređaja.

Ako je dostupni propusni opseg na bežičnoj mreži previše mali, razmotrite sledeća rešenja:

 • Koristite žičnu mrežnu vezu za povezivanje Extender uređaja sa računarom. Korišćenje žične veze obično dovodi do većom brzine veze u poređenju sa korišćenjem bežične mrežne veze.

  Ako koristite bežičnu mrežu, a žična mrežna veza za vas ne predstavlja izvodljivu opciju, razmotrite nadogradnju bežične mreže da biste koristili bržu bežičnu mrežnu vezu. Listu različitih bežičnih mreža, kao i prednosti i nedostatke različitih tipova bežičnih mreža, potražite u članku Šta je potrebno za podešavanje kućne mreže.

 • Ako je Extender povezan sa mrežom pomoću bežične veze, uverite se da se nalazi u opsegu bežične pristupne tačke ili rutera sa što je moguće manje prepreka između Extender uređaja i pristupne tačke. Više informacija o rešavanju problema sa slabim signalom bežične mreže potražite u članku Zašto je signal moje bežične mreže tako slab?

Više informacija o poboljšanju mrežne veze prilikom korišćenja Extender uređaja potražite u članku Optimizovanje kućne mreže za Windows Media Center Extender uređaje.

Zašto Extender radi sporo?

Možda nemate dovoljno dostupnog propusnog opsega mreže za pokretanje Extender uređaja. Moguća rešenja potražite u ovom članku u odeljku „Zašto se obaveštenje „Problem sa mrežom“ često pojavljuje kada koristim Extender?“.

Drugi razlog može da bude to što računaru ponestaje dostupnih sistemskih resursa. Da biste utvrdili da li računar ima dovoljno dostupnih sistemskih resursa, pogledajte članak Pregled detalja o performansama računara pomoću upravljača zadacima.

Prilikom korišćenja Extender uređaja pokušajte da izbegnete izvršavanje zadataka na računaru koji koriste puno sistemskih resursa računara. Na primer, izbegavajte da pokretanje pravljenja rezervne kopije na računaru ili uređivanje i gledanje video zapisa prilikom korišćenja Extender uređaja.

Šta se događa ako se prekine veza između Extender uređaja i računara?

Extender uređaju može da se prekine veza sa računarom iz različitih razloga. Evo nekih razloga zbog kojih dolazi do ovoga i nekih mogućih rešenja za problem:

 • Extender možda ne može da se poveže zato što je računar isključen, u stanju spavanja ili u stanju hibernacije. Više informacija potražite u članku Spavanje i hibernacija: najčešća pitanja.

 • Extender možda ima problema sa povezivanjem sa mrežom. Uverite se da mreža i računar ispravno funkcionišu. Ako i dalje imate problema, pokušajte ponovo da pokrenete Windows Media Center računar, Media Center Extender i mrežno čvorište, ruter ili komutator.

 • Ako je Extender povezan sa mrežom pomoću bežične veze, uverite se da se nalazi u opsegu bežične pristupne tačke ili rutera sa što je moguće manje prepreka između Extender uređaja i pristupne tačke. Više informacija o rešavanju problema sa slabim signalom bežične mreže potražite u članku Zašto je signal moje bežične mreže tako slab?

 • Ako vidite poruku u kojoj piše da važeća IP adresa nije pronađena, to znači da Extender nije mogao da preuzme važeću adresu Internet Protokola (IP) i da povezivanje sa računarom nije uspelo. Da biste ispravili ovaj problem, proverite mrežne postavke i ruter, čvorište ili komutator. Takođe možete da pokušate ponovo da pokrenete Extender i računar.

Koje funkcije aplikacije Media Center nisu dostupne prilikom korišćenja Extender uređaja?

Sledeća tabela ističe neke utiske pri radu sa aplikacijom Media Center koji nisu dostupni prilikom korišćenja Extender uređaja.

Kada se nalazite u ovom odeljku interfejsa aplikacije Media Center na Extender uređaju Ove funkcije nisu dostupne
Kada se nalazite u ovom odeljku interfejsa aplikacije Media Center na Extender uređaju

Slike

Ove funkcije nisu dostupne
 • Štampanje

Kada se nalazite u ovom odeljku interfejsa aplikacije Media Center na Extender uređaju

Muzika

Ove funkcije nisu dostupne
 • Vizuelizacije

 • Premotavanje unapred ili unazad

Kada se nalazite u ovom odeljku interfejsa aplikacije Media Center na Extender uređaju

TV

Ove funkcije nisu dostupne
 • Podešavanje TV signala

 • Prilagođavanje postavki ekrana

 • Usporeni snimak

Kada se nalazite u ovom odeljku interfejsa aplikacije Media Center na Extender uređaju

CD-ovi ili DVD-ovi

Ove funkcije nisu dostupne
 • Narezivanje na CD

 • Narezivanje na DVD

 • Gledanje DVD-ova koji su ubačeni u DVD jedinicu na Windows Media Center računaru

 • Slušanje audio CD-ova koji se nalaze u CD-ROM jedinici na Windows Media Center računaru

Kada se nalazite u ovom odeljku interfejsa aplikacije Media Center na Extender uređaju

Dodaci

Ove funkcije nisu dostupne
 • Neke igre (na primer, „Srca“, „Chess Titans“ i „FreeCell“)

Kada se nalazite u ovom odeljku interfejsa aplikacije Media Center na Extender uređaju

Zadaci

Ove funkcije nisu dostupne
 • Sinhronizacija sa uređajem

 • Režim „Samo mediji“

 • Dodavanje Extender uređaja

Kada se nalazite u ovom odeljku interfejsa aplikacije Media Center na Extender uređaju

Postavke

Ove funkcije nisu dostupne
 • Muzika

 • DVD

 • Šema boja

 • Opcije automatskog preuzimanja

 • Podešavanje TV signala

 • Podešavanje zvučnika

 • Testiranje jačine digitalne TV antene

 • Konfigurisanje televizora ili monitora

 • Ponovno pokretanje instalacije

 • Podešavanje daljinskog upravljača

 • Teletekst

 • Pomeranje pomičnog teksta

 • Iskačući prozori

Kada se nalazite u ovom odeljku interfejsa aplikacije Media Center na Extender uređaju

Opšte postavke i postavke privatnosti/izjava o privatnosti

Ove funkcije nisu dostupne

Preuzimanje informacija o medijima za CD-ove i DVD-ove sa Interneta

Gde još mogu da pronađem pomoć za Extender?

Evo nekih veza ka drugim resursima koji vam mogu pomoći u pronalaženju rešenja za probleme sa Extender uređajem.

 • Posetite lokaciju Microsoft pomoći i podrške i potražite termin „Media Center Extender“.

 • Posetite stranicu Windows Media Center na Microsoft Veb lokaciji. Ovaj članak obezbeđuje dodatne informacije o aplikaciji Media Center i Extender uređajima.

 • Ako prilikom korišćenja Extender uređaja naiđete na greške, možete otvoriti prikazivač događaja u operativnom sistemu Windows i pretražiti greške povezane sa aplikacijom Windows Media Center i Extender uređajem. Kada u prikazivaču događaja pronađete grešku, kliknite dvaput na nju da biste dobili više informacija o tome zašto je do nje došlo.

  Više informacija o otvaranju i korišćenju alatke „Prikazivač događaja“ potražite u članku Otvaranje alatke „Prikazivač događaja“.

 • Posetite lokaciju zajednice aplikacije Media Center The Green Button na kojoj se nalazi mnogo informacija o Extender uređajima.